Pyszna, rozgrzewająca marmolada, na nadchodzące coraz chłodniejsze dni:)
- 350g cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 225 ml wytrawnego lub pół wytrawnego białego wina
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce
- sól i pieprz do smaku
Cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy, aż końcówki cebuli lekko zbrązowieją. Następnie dodajemy wino, ocet, cukier, starty imbir i doprowadzamy do wrzenia. Solimy i pieprzymy do smaku. Zmniejszamy ogień i dusimy cebulę pod przykryciem do miękkości. Gdy zmięknie odkrywamy i dusimy nadal, aż do odparowania płynów.
Podajemy na ciepło lub na zimno, jako dodatek do mięs, wędlin, chleba ...


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz